پکینگ یک نوع آب بندی است که با توجه به محل قرارگیری جک ها می تواند به عنوان چتری باشد. آن هایی که دارای لبه های خارجی هستند برای گلوی جک استفاده می شوند و آنهایی که دارای چتری داخلی هستند در پیستون جک ها استفاده می شوند. این تجهیزات می توانند شیار روغن یک طرفه و شیار روغن دوطرفه داشته باشند. البته پکینگ های تزریقی به طور کلی دو لبه چتری دارند و این مورد می تواند به عنوان یکی از نقاط ضعف آنها به شمار می رود چرا که سبب هر چه زودتر خراب شدن آن ها می شود. از این تجهیزات در آب بندی پیستون استفاده می کنند و جنس آن می تواند پلاستیک طبیعی و پلاستیک مصنوعی باشد. این قطعات سبب چسباندن فشار سیال لبه آب بند به دیواره شده و آب بندی را بهتر می کنند. برای این که بتوانید قطعات پمپ را آب بندی کنید باید در کمترین حالت یک بسته از پکینگ را استفاده کنید. عملکرد این تجهیزات بسیار ساده است بنابراین نصب آنها نیز ساده بوده و نیاز به تخصص خاصی ندارند. در صنایع نفت و گاز از پمپ های دوغابی استفاده می کنند و پکینگ ها نسبت به این پمپ ها در اولویت هستند.
پیچ های گلند یا شیار آب بندی پکینگ هایی را که در داخل حفره مخصوص آب بندی قرار دارند را به صورت محوری فشار می دهد. نیروی شعاعی به دلیل پلاستیسیته در هنگام حرکت پکینگ ایجاد می شود و سبب می شود تا پکینگ با شفت تماس پیدا کند. ماده روانکار موجب ایجاد تماس درست می شود و به آن Bearing Effect می گویند. در بعضی از فرورفتگی ها تماس ایجاد نمی شود و شیار روغنی ایجاد می شود. بخش های تماسی و بخشهای غیر تماسی با ایجاد یک شکل مارپیچ در جلوگیری از نشتی سیالات نقش بسیار بزرگی دارند. اساس عملکرد این تجهیزات با توجه به همین لایه های نازک و شکل های مارپیچ است. آب بندی استاندارد سبب حفظ اثر مارپیچی یا اثر یاتاقان می شود. برای وجود چنین اثری نیاز به روغنکاری و فشردگی مناسب داریم. چرا که عدم انجام روغن کاری مناسب و وجود فشردگی زیاد از تشکیل لایه های روغنی جلوگیری کرده و بین فیلر و شفت اصطکاکی بدون روغن وجود به وجود می آید. بنابراین در شفت خوردگی مشکلاتی بروز می کند.
این تجهیزات دارای انواع مختلفی هستند. Felt Seal یا درزگیر نواری یکی از انواع تجهیزات است. این مدل از پکینگ دارای نوار هایی است که در پوسته آب بند و شیار قرار می گیرند. این وسیله از نشتی روغن جلوگیری می کند و یکی از بهترین ترین روش ها در موتور هایی است که با فشار پایین کاربرد دارند. اگر برای آب بندی از نوارهای درزگیر استفاده می کنید باید توجه داشته باشید که ویسکوزیته بالا سبب ایجاد آب بندی بهتر می شود. بنابراین با توجه به موضوع متوجه می شویم که در سیالاتی نظیر نفت که ویسکوزیته پایین دارند آب بندی به صورت خیلی ضعیف انجام می شود. اگر از درزگیری های نواری استفاده می کنید باید دقت داشته باشید که سرعت حرکت شفت باید از سه متر بر ثانیه پایین تر باشد. Packing Seal مصارف بیشتری داشته و در دما و فشار زیاد استفاده می شود. پکینگ روغنی آزبستی توانایی فراهم کردن آب بندی تا فشار۱۷۰psi را دارد. به علاوه می تواند آب بندی را تا دمای ۲۵۰ درجه سانتی گراد فراهم کند.
تا اینجای مقاله با تجهیزاتی به نام پکینگ آشنا شدیم. در مورد جنس این تجهیزات باید بگویم که با استفاده از طیف گسترده ای از متریال تولید می شوند و برای حداکثر کردن عملکرد یا طول عمر در کاربردهای گوناگون استفاده می شوند. هر کدام از این تجهیزات ساخته شده با جنس های گوناگون خصوصیات های منحصر به فردی دارند. مواد اولیه برای تولید این تجهیزات را می توانید با توجه به معیارهای نظیر فعل و انفعالات شیمیایی درجه حرارت کار و انواع مایعات انتخاب کنید. از جمله مواد تشکیل دهنده انواع آب بند هیدرولیکی می توانیم به NBR ،PU PTFE FKM اشاره کنیم. پلی اورتان، پلی تترا فلورواتیلن، نیتریل، ویتون از جمله این متریال ها هستند فقط داشته باشید که پکینگ نمی تواند نشتی را تا صددرصد خنثی کند لذا برای جلوگیری از نشت می توان از آب بندهای مکانیکی استفاده کرد. بنابراین در هنگام بهره مندی از میکسر و همزن ها بهتر است با دقت بیشتری دست به انتخاب نوع آب بند بزنید.
یکی از عوامل موثر در انتخاب این تجهیزات میزان هزینه است. این تجهیزات در مقایسه با آب بندی مکانیکی دارای قیمت و کمتری هستند لذا استفاده از آب بندی مکانیکی سبب افزایش هزینه های شما نسبت به استفاده از این تجهیزات می شود. زمانی که برای تجهیز بزرگتر بخواهید از این قطعات استفاده کنید هزینه بیشتر مورد توجه قرار می گیرد. همانطور که در قسمت قبل اشاره کردیم این قطعات به سادگی نصب می شوند و برای نصب آن ها نیاز به باز کردن شفت ندارید. همچنین در مقایسه با آب بند مکانیکی نصب ساده تری داشته و در مدت کوتاه تری نصب می شود. برای استفاده از این تجهیزات نیاز به تنظیم شفت و هم راستا بودن آن با پمپ ندارید. همانطور که ذکر شد عملکرد این تجهیزات بسیار ساده است و در بسیاری از موارد استفاده از این تجهیزات نسبت به سایر وسایل جایگزین محبوبیت بیشتری پیدا می کنند.
در آب بندی سیستم های دوار می توانید از این تجهیزات استفاده کنید چرا که استفاده از این تجهیزات نسبت به وسایل جایگزین گزینه بهتری به شمار می رود. همچنین برای کاهش هزینه ها می توانید از این تجهیزات بهره ببرید و در هنگام داشتن نیروی انسانی کافی می توانید از این قطعات ساده استفاده کنید. آب بند بیستون و بند میله ای از جمله انواع تجهیزات هستند. این تجهیزات به دو دسته آب بند های تک اثر و اب بندهای دو اثر تقسیم می شوند. تنش در آب بندهای تک اثر در یک طرف عمل کرده و در آب بندهای دو در هر دو طرف عمل می کند. آب بند میله ای نیز برای محافظت از تنظیمات هیدرولیکی استفاده می شود. این تجهیزات از تنظیمات یک رولیکی در برابر شرایط محیطی نظیر گرد و غبار و خاک و آلاینده های خارجی محافظت می کنند.